Afrodyzjaki w kuchni, czyli przez żołądek do serca


Aktualności | 5 03 2011

Odpowiednio dobrane składniki czy przyprawy w kuchni, mogą dodać życiu miłosnemu sporą dozę pikanterii. Już w starożytności przypisywano niektórym artykułom spożywczym magiczne właściwości, których skutek odzwierciedlało udane życie miłosne. Choć z naukowego punktu widzenia trudno o niezbite dowody działania takowych afrodyzjaków, to wiele afrodyzjakalnych produktów spożywczych pomaga wyostrzyć zmysły, poprawia krążenie i ukrwienie oraz zwiększa wrażliwość na bodźce. Odpowiednio przyrządzony i przyprawiony posiłek spożywany w romantycznej atmosferze, przy cichej muzyce oraz delikatnym świetle, może być wstępem do bardzo udanego wieczoru.

Do najpopularniejszych afrodyzjaków używanych w kuchni, zawierających duże ilości białka, działające pokrzepiająco i pobudzająco należą orzechy, ryby oraz ostrygi. Również przyprawy oraz zioła wraz z zawartymi w nich olejkami eterycznymi, witaminami oraz składnikami mineralnymi i mikroelementami wspomagają wydajność organizmu, jakże potrzebną przy czułym okazywaniu uczuć… Do najpopularniejszych ziołowych afrodyzjaków należą bazylia, koper, estragon, imbir, mięta, rozmaryn oraz majeranek. Na oddzielną wzmiankę zasługuje wyjątkowo ceniony w krajach orientu cynamon, którego unikatowy smak i aromat pobudza i ożywia zmysły.

Najpopularniejszym afrodyzjakiem wśród warzyw jest seler, którego substancje działają uspokajająco i relaksująco. Również kawa potrafi pobudzić a jednocześnie rozluźnić na skutek około 800 substancji w niej zawartych.

Szeroką gamę afrodyzjakalnych efektów ze względu na kształt oraz soczystość, oferują nam również owoce. Do najbardziej erotycznych owoców zaliczamy brzoskwinie, banany, truskawki oraz winogrona, sprawdź zawartość węglowodanów.

Zmysłowym deserem może być również czekolada lub kakao. Zawierają one serotoninę, odpowiedzialną za hormon szczęścia. Pamiętajmy jednak o rozważnym i umiarkowanym dawkowaniu „szczęścia”.

Afrodyzjakalnych substancje w artykułach spożywczych są bardzo delikatne a ich właściwości mogą zostać utracone na skutek niewłaściwego przyrządzania.
W światowej kuchni krąży powiedzenie, że z ziołami należy się obchodzić jak z miłością. Jeżeli nie będzie się ostrożnym i delikatnym, można bezpowrotnie utracić jej uroki.
Przyprawiając podczas gotowania świeżymi ziołami pamiętajmy aby dodawać je na samym końcu, znacznie przy tym zmniejszając temperaturę gotowania. Aromat ziół przeniknie wówczas do potrawy zachowując w ten sposób wszystkie ich właściwości.

Kolorowe dania z wyżej wymienionymi składnikami, przyprawione świeżymi ziołami oraz szczypta miłości to podstawa udanego wieczoru. Romantyczna kolacja może składać się z potrawy z makaronem wraz z soczystym sosem oraz pachnącymi przyprawami, odrobiny czerwonego wina, kuszącego deseru oraz sporej ilości pikantnych fantazji…

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Afrodyzjaki w kuchni, czyli przez żołądek do serca, 9.5 out of 10 based on 2 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. 3willy says:

    Wczoraj z moją żoną piliśmy miętową herbatkę ze świeżo startym imbirem i było naprawdę miło:D Seler też jem na potęgę i nie mogę narzekać. Pzdr Zgorzelec

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.