Czekolada lekarstwem na złe samopoczucie!


Aktualności | 31 10 2009

Najpopularniejszą metodą poprawienia nastroju jest sięgnięcie po kawałek czekolady, której spożycie prowadzi do bezpośredniego wzrostu poziomu serotoniny w mózgu, potocznie hormonu szczęścia. Czekolada jest więc niezbędna podczas “diety dobrego samopoczucia”. Umiarkowane spożywanie czekolady może uszczęśliwić, za duże jednak, może niekorzystnie odbić się na zdrowiu.

Aminokwasy, elementy składowe białek są transportowane prosto do mięśni. Wyjątkiem jest jednak tryptofan – aminokwas, który nie zostaje wykorzystany jako budulec, a jedynie zwiększa swoje stężenie we krwi, dostając się tym samym do mózgu, gdzie zostaje przekształcany w serotoninę. Serotonina, hormon szczęścia jest odpowiedzialny również za rytm snu, nasz nastrój, pociąg seksualny a także temperaturę ciała. Do produkcji hormonów szczęścia potrzebne są składniki mineralne takie jak magnez czy mangan oraz witamina C. Z tego powodu powinniśmy również często sięgać po świeże warzywa, owoce i orzechy.

Zajadając się czekoladą pamiętajmy, że cała mleczna czekolada zawiera średnio 550 kalorii, co czyni z niej pokaźną bombę kaloryczną. Czekolada zatem nigdy nie powinna być zjadana za jednym razem, tylko rozłożona na uczciwe porcje. W przeciwnym razie nadużywanie pozytywów czekolady, może się uwidocznić gdy staniemy na wadze…

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.1/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Czekolada lekarstwem na złe samopoczucie!, 9.1 out of 10 based on 7 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , ,

4 komentarzy

  1. Darek says:

    Czekolada, zanim znajdzie się na sklepowych półkach, przechodzi szereg procesów technologicznych, m.in. jest podgrzewana. W wyniku tych procesów powstaje akrylamid – neurotoksyna, która powoduje powstawanie nowotworów. Podawana zwierzętom powodowała również uszkodzenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. To, co piszą producenci o jej zdrowotnych właściwościach, nie dotyczy czekolady, ale ziaren kakaowca. Niestety tych nieprzetworzonych. Ale jest to im na rękę, bo to poważny i dochodowy biznes. Uważajcie na czekoladę.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 6.0/10 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Kazek says:

    Jest sporo zalet jedzenia czekolady, wspomniana serotonina oraz wzmożona koncentracja, warto więc jeść czekoladę pracując nad magisterką. Grunt to nie przesadzać, mi nagromadziła mi się duża próchnica w piątce, ba taki łakomczuch jestem to cierpiałem. Kanałowe miałem w Impladencie w Warszawie, fachura, polecam :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.