Od deski do deski, czyli którą wybrać do kuchni


Aktualności | 13 06 2011
Najlepszym materiałem na deskę do krojenia stanowi drewno. Drewno chroni noże przed stepieniem, oraz dobrze prezentuje się na kuchennym blacie.
Najnowsze badania dowodzą, że na drewnianych deskach do krojenia panują mniej korzystne warunki dla bakterii niż na deskach z tworzywa sztucznego. Ma to między innymi związek z szybkimi właściwościami schnącymi drewna. Ponadto deski wykonane z dębu, bambusa czy buku zawierają związki, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii.
Deski do krojenia szybko wchłaniają intensywne zapachy krojonych produktów. W profesjonalnych kuchniach używa się danej deski do krojenia tylko wybranych produktów spożyczwych. W ten sposób zapobiega się mieszaniu smaku czy zapachu przyrządzanych składników.
Jedną z metod na dezynfekcę deski do krojenia jest je podgrzanie w mikrofalówce.
Prawidłowo pielegnowana deska powinna być raz na jakiś czas dokładnie umyta, wysuszona oraz natarta dobrym olejem spożywczym (np. oliwą z oliwek). W ten sposób nie tylko zapobiegamy wchłanianiu wilgoci przez drewno ale przywracamy równeż starszej desce ciepły i świeży wyglądu

Najlepszym materiałem na deskę do krojenia jest drewno. Drewno chroni noże przed szybkim tępieniem, oraz dobrze prezentuje się na kuchennym blacie.

Najnowsze badania dowodzą, że na drewnianych deskach do krojenia panują mniej korzystne warunki dla bakterii niż na deskach z tworzywa sztucznego. Ma to między innymi związek z szybkimi właściwościami schnącymi drewna. Ponadto deski wykonane z dębu, bambusa czy buku zawierają związki, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii.

Deski do krojenia szybko wchłaniają intensywne zapachy krojonych produktów. W profesjonalnych kuchniach używa się danej deski do krojenia tylko wybranych produktów spożywczych. W ten sposób zapobiega się mieszaniu smaku czy zapachu przyrządzanych składników.

Wskazówka 1

Jedną z metod na dezynfekcję deski do krojenia jest podgrzanie jej w mikrofalówce.

Wskazówka 2

Kolejnym sposobem na pozbycie się bakterii i przykrego zapachu z deski jest dokładne jej umycie oraz natarcie przepołowioną cytryną.

Prawidłowo pielęgnowana deska powinna być raz na jakiś czas dokładnie umyta, wysuszona oraz natarta dobrym olejem spożywczym (np. oliwa z oliwek). W ten sposób nie tylko zapobiegamy wchłanianiu wilgoci przez drewno ale przywracamy również starszej desce ciepły i świeży wygląd.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 8.3/10 (11 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Od deski do deski, czyli którą wybrać do kuchni, 8.3 out of 10 based on 11 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.