Rady i wskazówki dla każdego szefa kuchni


Aktualności | 19 12 2011
  • Stare bułki – bułki z dnia poprzedniego należy skropić wodą i podgrzać w piekarniku. Zyskują wówczas świeżość i chrupkość.
  • Sprawdzanie świeżości jajek – aby sprawdzić świeżość jajek należy zanurzyć je w wodzie, jeżeli jajko opadnie na dno, nadaje się do zjedzenia.
  • Gotowanie kalafiora – aby zachować biały kolor kalafiora należy podczas gotowania dodać do wody odrobinę mleka.
  • Przyrządzanie pieczarek – surowe, obrane pieczarki skropione odrobiną soku cytrynowego zachowują dłużej biały kolor.
  • Zamrożone białkobiałko jajka nadaje się do zamrażania. Po rozmrożeniu nadaje się do użycia jak świeże białko.
  • Zapach ryby – dłonie i naczynia kuchenne można przemyć octem lub kwaskiem cytrynowym w celu pozbycia się uciążliwego zapachu.
  • Łatwiejsze tarcie sera żółtego – miękki ser włożyć do zamrażarki na 30 minut przed starciem.
  • Obieranie pomidorów/brzoskwiń – nabić na widelec, zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie a następnie ostudzić zimną wodą. Skórka odejdzie jeszcze łatwiej gdy delikatnie natniemy przed sparzeniem warzywo/owoc.
  • Gotowanie mleka – mleko nie kipi, jeżeli garnek został wcześniej opłukany wodą, nie wycierać.
  • Owoce brązowieją – świeżo pokrojone owoce brązowieją na skutek procesów enzymatycznych. Aby temu zapobiec można skropić nacięte miejsca sokiem z cytryny.
  • Wyciskanie cytrusów – przed wyciskaniem soku z cytrusów, mocno rozturlać owoc na blacie.
  • Rodzynki, owoce w cieście – rodzynki/owoce nie opadają w cieście tak bardzo, gdy posypie się je wcześniej odrobiną mąki.
  • Deska do krojenia nieprzyjemnie pachnie – natrzeć deskę przekrojoną na pół cytryną, następnie zmyć dokładnie wodą. W ramach konserwacji raz na jakiś czas nacierać suchą deskę olejem lub oliwą.
  • Krojenie boczku – boczek kroi się dużo lepiej, jeżeli został wcześniej schłodzony w zamrażarce.
  • Prażona cebulka – cebula zyskuje na chrupkości, jeżeli przed prażeniem została posypana odrobiną mąki.
  • Krojenie cebuli – przed krojeniem cebuli opłukać ją pod zimną wodą a podczas krojenia nabrać w usta trochę wody.
  • VN:F [1.9.22_1171]
    Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
    Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    Rady i wskazówki dla każdego szefa kuchni, 9.0 out of 10 based on 3 ratings

    DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

    Tagi: , , , , , , , , , , ,

    Dodaj komentarz

    POLITYKA CIASTECZEK

    W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

    Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.