Olej kukurydziany
Oleje | 23 01 2011
Olej ten otrzymywany z tłoczenia na zimno posiada kolor pomarańczowy, rafinowany natomiast kolor żółty. Ze względu na duże pokłady zawartych w nim wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-3 olej ten szybko ulega utlenieniu, dlatego dostaniemy go przeważnie w formie rafinowanej. W takiej też formie doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Olej kukurydziany uzyskany z tłoczenia na zimno nie nadaje się podgrzewania, pasuje jednak do sałatek i wyrobu margaryny.
Olej kukurydziany znajduje zastosowanie również w przemysle kosmetycznym. Ze względu na doskonałe właściwości odżywcze i łagodzące, świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju skóry. Olej ten również nierzadko dodawany jest do leków. Ze względu na wysoki poziom zawartych w nim fitosteroli, używany jest do walki z przerostem gruczołu krokowego.
Dzięki wysokiej zawartość witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych olej kukurydziany przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Sportowcy chętnie sięgają po olej kukurydziany z zimnego tłoczenia, który ma korzystny wpływ układ mięsniowy i naczyniowy.
- 15% nasyconych kwasów tłuszczowych: 10% kwas palmitinowy, 5% kwas stearynowy
- 33% jednokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 33% kwas olejowy
- 52% wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 51% kwas linolowy, 1% kwas linolenowy

witam
można go z powodzeniem stosować w leczeniu łuszczycy .
pozdrawiam
ryszard