Olej sojowy


Oleje | 23 01 2011

Olej sojowy posiada jasnożółty kolor oraz delikatny smak. W oleju sojowym znajdziemy ok 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 22% prostych nienasyconych kwasów tluszczowych, 57% podwójnie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 8% potrójnie nienasyconych kwasów tluszczowych. Olej sojowy zawiera ponadto witaminy E orazk K, składniki mineralne oraz mikroelementy. Jest również dobrym źródłem lecytyny (1,5 – 3,5%) odpowiadającej za prawidłową pracę mózgu oraz wątroby. Doskonałe zestawienie kwasów tłuszczowych wpływa korzystnie na układ przemiany materii oraz poziom cholesterolu. Olej sojowy chroni przed zapaelniami, chroni przed chorobami układu krążenia oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Olej sojowy zaczyna się spalać przy 213°C, więc dobrze nadaje się do smażenia, pieczenia oraz gotowania. Ze względu na swój neutralny smak pasuje do potraw surowych, sałatek, sosów, marynad i dipów.

  • 15% nasyconych kwasów tłuszczowych: 10% kwas palmitynowy, 5% kwas stearynowy
  • 21% jednokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 21% kwas olejowy
  • 64% wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 56% kwas linolowy, 8% kwas linolenowy
VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 6.9/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Olej sojowy, 6.9 out of 10 based on 16 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , ,

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.