Olej z pestek dyni


Oleje | 23 01 2011

Olej z pestek dyni otrzymywany jest ze specjalnego gatunku dynii i charakteryzuje się ciemnozieloną barwą oraz orzechopodobnym smakiem. Olej ten zawiera witaminy C, D, A, E, cynk, betakaroten oraz lecytynę. Posiada również doskonałe właściwości przeciwutleniające, umożliwiające doskanałą ochronę przed wolnymi rodnikami. Olej z pestek dyni nie tylko opóźnia procesy starzenia ale również obniża ryzyko wystąpniea chorób serca czy układu krążenia. Olej z pestek dyni jest niezmiernie pomocny w leczeniu prostaty, gruczoła moczowego oraz pęcherza i dróg moczowych, oprócz tego jego spożywanie pomaga oczyścić organizm z toksyn wspomagając przy tym procesy przemiany materii. Olej ten doskonale nadaje się do sałatek i zup. Można na nim również smażyć oraz gotować.

  • 20% nasyconych kwasów tłuszczowych: 14% kwas palmitinowy, 6% kwas stearynowy
  • 28% jednokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 23% kwas olejowy
  • 52% wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 51% kwas linolowy, 1% kwas linolenowy
VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 7.7/10 (27 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 7 votes)
Olej z pestek dyni, 7.7 out of 10 based on 27 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , ,

3 komentarzy

  1. Kirło says:

    Nigdy, ale to nigdy nie smażcie na oleju z pestek dyni. Niczego ! Wciągać na surowo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Piotr says:

    To dotyczy większości olejów i oliwy (wysokiej jakości) z wyjątkiem oleju rzepakowego

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. anulka.truskawulka says:

    Olej z pestek dyni jest świetny. Ja używam go w celach kulinarnych i kosmetycznych – świetny na zimę na spuchnięte i popękane wargi.
    JEśli chodzi o kuchnię, to dodaję go do większości korzennych ciast które robię – nadaje im ciekawy kolor, piękny smak i aromat. Jak jest sezon na dynię to robię też zupę krem z dyni i polewam olejem dla smaku i wrażenia estetycznego.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.