Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron może posiadać odcień złotawo-zielonawy a nawet ciemnozielono-brązowy, w smaku jest winogronowo-orzechowy. Uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno, ze względu na cenę, olej ten zaliczany jest do olejów ekskluzywnych. W sprzedaży dostępne są również oleje z pestek winogron uzyskiwane w wyniku chemicznej ekstrakcji. Cena takich olejów jest dużo niższa, większość cennych składników oleju w wyniku chemicznej obróbki zostaje jednak utracona.

Olej z pestek winogrom zawiera spore ilości witaminy E, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, stawów, serca, oczu układu krążenia, układu przemiany materii czy układu odpornościowego. Znajdująca się w tym oleju lecytyna ma korzystny wpływ na nerwy, umysł oraz tworzenie się czerwonych cialek krwi. W oleju z pestek winogron znajdzeimy bardzo dużą zawartość kwasu linolowego, który korzystnie wpływa między innymi na poziom cholesterolu.

Jako jedyny olej i produkt spożywczy posiada znaczną ilość procyjanidów, niezwykle silnych antyoksydantów, odpowiedzialnych za zwalczanie wolnych rodników. Procyjanidy są ok. 20 raz silniejsze od witaminy C i ok. 50 razy mocniejsze od witaminy E. Takim właściwościom olej z pestek winogron zawdzięcza ogromną popularność stosowania go w przemyśle kosmetycznym.

Również w kuchni olej ten sprawdza się rewelacyjnie. Ze wszystkich dostępnych olejów, olej z pestek winogron nadaje się najlepiej do smażenia i pieczenia. Jego mocny smak jest doskonałym dodatkiem do sałatek i serów. Dodawany do mięs i marynad nadaje im wyjątkowy smak i aromat.

  • 11% nasyconych kwasów tłuszczowych: 7% kwas palmitinowy, 4% kwas stearynowy
  • 16% jednokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 16% kwas olejowy
  • 73% wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe: 70% kwas linolowy, 3% kwas linolenowy

Przeczytaj również:



Zostaw swój komentarz