Aronia – bomba witaminowa!


Owoce | 7 11 2011

Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach jakie posiada aronia pochodzą z II poł. XX w. z ówczesnego Związku Radzieckiego, jednak to pierwotni mieszkańcy Ameryki Północnej, z której wywodzi się aronia jako pierwsi docenili bogactwo witamin i cennych pierwiastków w niej zawartych. Obecnie w Rosji aronia jest uznawana za roślinę leczniczą, gdzie uprawiana jest na wielką skalę. Spore pola uprawne można również spotkać we wschodnich Niemczech, na Ukrainie oraz w Polsce. Fakt, że aronia bardzo korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie, sprawia, że powinnismy korzystać z niej jak najczęściej.

Ze względu na swoje imponujące właściwości aronia jest obecnie przedmiotem wielu badań naukowych poświęconych między innymi walce z rakiem czy chorobami układu krążenia.

Co kryje w sobie aronia?

Aronia jest bogata w witaminę E, C, witaminy B, kwas foliowy, beta karoten, błonnik, mikroelementy np. potas, wapń, żelazo, magnez oraz cynk, posiada również ogromne ilości wtórnych substancji roślinnych.

Sok z aronii jest prawdziwym bogactwem polifenoli, między innymi antocyjanów i flawonoidów. W porównaniu do owoców bogatych w polifenole aronia ma się czym poszczycić. Ilość polifenoli w aronii jest blisko 10 razy większa niż u winogron i niemal 20 razy większa niż u truskawek czy malin. To właśnie dzięki polifenolom aronia słynie ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.

Aronia a zdrowie

Wiele doniesień mówi o skutecznym działaniu owoców aronii w leczeniu lub łagodzeniu dolegliwości lub chorób takich jak:

  • Stany zapalne żołądka
  • Choroby jelitowe
  • Choroby wątroby
  • Choroby skórne
  • Alergie
  • Cukrzyca
  • Gruźlica
  • Szkarlatyna
  • Infekcje dróg moczowych
  • Choroba tarczycy

Zawarty w aronii sorbit, odpowiednik cukru nie tylko korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi przez co świetnie nadaje się dla osób chorych na cukrzycę. Sorbit jest również idealną alternatywą dla zwykłego cukru minimalizując tym samym ryzyko próchnicy. Słodycz płynąca z aronii jest zatem nie tylko krzepiąca ale i zdrowa.

Związki zawarte w aronii przyspieszają gojenie ran, poprawiają wzrok a także regulują ciśnienie krwi. Bogactwo witamin doskonale wspiera w walce z infekcjami oraz zwiększa ogólną odporność organizmu.

Działanie bioflawonoidów z aktywnością witaminy P w połączeniu z pozostałymi składnikami mineralnymi oraz witaminami zapobiega odkładaniu się cholesterolu w arteriach działając przy tym również korzystnie na układ nerwowy.

U aronii stwierdzono ponadto ogromny potencjał antyoksydacyjny zwalczający szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Wolne rodniki powstają w organizmie między innymi poprzez czynniki zewnętrzne np. działnie promieni UV czy promienie Rentgena. Wolne rodniki mogą się dostać do organizmu również poprzez jedzenie, picie czy dym papierosowy. Aby chronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników należy zadbać o ich skuteczną neutralizację. Zawarte w aronii antocyjany posiadają ogromny potencjał antyoksydacyjny co daje doskonałe zdolności do absorbowania wolnych rodników.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.2/10 (79 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +11 (from 17 votes)
Aronia – bomba witaminowa!, 9.2 out of 10 based on 79 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.