Spożywanie na zapominanie


Sprawność umysłowa | 31 10 2009

Łosoś w sosie curry, jako deser miseczka jagód a do tego kieliszek czerwonego wina to kombinacja nie tylko przemawiająca do naszych kubków smakowych ale i także do naszych komórek mózgowych. Istnieje wiele badań, których wyniki pozwalają przypuszczać, że istnieje ścisły związek pomiędzy odżywianiem a zdolnością zapamiętywania.

Badania prowadzone na tej płaszczyźnie znajdują się jeszcze co prawda w początkowej fazie, jednak zaobserwowano już wiele ciekawych zależności pomiędzy produktami spożywczymi a aktywnością i kondycją umysłową człowieka. U łososia np. występujące w dużym stężeniu kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na regulację i stabilizację komórek nerwowych, korzystnie wpływając przy tym na poziom cholesterolu we krwi.

Curry jest mieszanką przypraw zawierającą między innymi chili, kolendrę, imbir czy kurkumę. Curry jest przyprawą niezmiernie popularną w Indiach, gdzie przypisuje się jej właściwości lecznicze i przeciwzapalne. Zawarta w curry kurkuma wpływa korzystnie na ochronę komórek mózgowych przed szkodliwym działaniem zewnętrznym. Jedna z włoskich grup naukowych odkryła, że kurkuma powoduje wytwarzanie związku ochronnego HO-1, które niweluje działanie szkodliwych dla mózgu wolnych rodników, atakujących jego komórki.

Wiele prac naukowych dotyczących korzystnego dla zdrowia działania czerwonego wina, poruszało między innymi jego właściwości hamujące powstawanie choroby Alzheimera. Zawarty w czerwonym winie polifenol resveratrol ogranicza tworzenie się w mózgu blaszki amyloidowej, charakterystycznej dla choroby Alzheimera.

Badania naukowe dotyczące jagód są również bardzo interesujące. Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące wpływu jagód na komórki mózgowe na 3 grupach myszy, które miały zapamiętać drogę wyjścia z labiryntu. Grupa nr. 1 składała się ze zdrowych myszy, karmionych normalnie, grupa 2 to myszy z chorobą Alzheimera odżywiane również normalną karmą, grupa nr. 3 natomiast to myszy z chorobą Alzheimera odżywiane jednak wyłącznie ekstraktem z jagód. Pomimo, że myszy z grupy 3 w dalszym ciągu wykazywały zmiany w budowie mózgu na skutek choroby, potrafiły równie szybko jak myszy z grupy 1 odnaleźć drogę na zewnątrz labiryntu. Wyniki tego rodzaju testów pozwoliły naukowcom stwierdzić zależność pomiędzy funkcjonowaniem komórek mózgowych a substancjami zawartymi w owocach jagód

.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Spożywanie na zapominanie, 9.0 out of 10 based on 2 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.