Węglowodany wspomagają myślenie


Sprawność umysłowa | 31 10 2009

Jako, że mózg potrzebuje do pracy dużo energii, osoby przestrzegające diet ubogich w węglowodany wypadają gorzej w testach na inteligencję.

Osoby stosujące się do zaleceń diet można generalnie podzielić na:

  • unikające węglowodanów (ang. Low-Carb) oraz
  • unikające tłuszczy (ang. Low-Fat)

Jednym z argumentów przemawiającym za przestrzeganiem diety niskotłuszczowej jest wynik badań przeprowadzonych przez pracowników uniwersytetu Adelaide w Australii. Badając wpływ węglowodanów na organizm ludzki, naukowcy mieli na celu głównie ich wpływ na nastrój oraz jakość wykonywanej pracy umysłowej. W badaniu przez 8 tygodni obserwowano 93 osobników w wieku średnim z lekką nadwagą. Połowa obserwowanych stosowała dietę niskotłuszczową a połowa niskowęglowodanową.

W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono u osobników obu grup spadek wagi oraz wzrost sprawności umysłowej. Osoby stosujące się do diety niskowęglowodanowej zrzuciły co prawda więcej zbędnych kilogramów, jednak tempo w jakim rozwiązywali testy było dużo niższe od tego w jakim testy rozwiązywały osoby stosujące dietę niskotłuszczową, spożywający więcej węglowodanów.
U wszystkich osób, które straciły na wadze, zaobserwowano podobny wzrost dobrego nastroju.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 6.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Węglowodany wspomagają myślenie, 6.3 out of 10 based on 3 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.