Cała prawda o ziemniaku


Warzywa | 17 10 2011

Ziemniak, kartofel czy też pyra – znany i uprawiany od ponad 8000 lat, obecnie występuje w ponad 5000 odmianach różniących się rozmiarem, kształtem czy kolorem. Jest jedzony praktycznie na całym świecie i należy do najpopularniejszych produktów spożywczych. Ze względu na swoją wyjątkowość Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nawet rok 2008 rokiem kartofla…

W dzisiejszych czasach ziemniak niesłusznie słynie z niechlubnej opinii.

W mundurkach lub na parze

Prawidłowo przyrządzony i podany ziemniak stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety w cenne dla zdrowia witaminy oraz składniki odżywcze. Gotowany za długo lub nieprawidłowo może stracić wiele ze swoich właściwości.

Wskazówka 1:

Jeżeli gotujemy ziemniaki w wodzie, gotujmy je w mundurkach a obierzmy dopiero po ugotowaniu. Ten sposób przyrządzania ziemniaków minimalizuje utratę witamin i składników mineralnych.

Wskazówka 2:

Szczególnie zalecane jest przygotowywanie ziemniaków gotując je na parze. Ubytek cennych związków jest wówczas najmniejszy.

Wskazówka 3:

Unikajmy smażenia ziemniaków na patelni lub w głębokim oleju. Przyrządzony w ten sposób ziemniak jest praktycznie bezwartościowy a podany w tłustej oprawie wręcz niezdrowy!

Trzyma linię

Wbrew pozorom ziemniak świetnie się sprawdza w utrzymaniu zdrowej sylwetki i prawidłowej wagi. 225 g ziemniaków zawiera 180 kcal. Ziemniak ugotowany na parze doskonale komponuje się np. z wszelkiego rodzaju warzywami, ziołami (tymiankiem, szczypiorkiem, pietruszką), rybą, cebulą lub czosnkiem. W takiej formie nie tylko świetnie smakuje ale i wpływa korzystnie na nasz stan zdrowia i figurę pozostawiając na długo uczucie sytości.

Ziemniak zawiera dużo ważnych witamin, między innymi witaminy A, B1, B2, B6, E i K. W ziemniaku znajdziemy potas, który działa odwadniająco oraz obniża ciśnienie krwi oraz dużo błonnika, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Oprócz tego w ziemniakach znajdziemy magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.

Ilość białka waha się średnio w granicach 2%, jednak ze wszystkich warzyw, to właśnie ziemniaki posiadają największe ilości białka najlepiej przyswajalnego przez ludzi.

Ziemniak jak każde warzywo, chce być przygotowywany w delikatny i rozważny sposób. Gotowany za długo lub smażony w oleju traci cały swój urok i cenne dla zdrowia składniki.
A jest przecież nie tylko smaczny, sycący ale i bardzo zdrowy!
VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 8.7/10 (117 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 24 votes)
Cała prawda o ziemniaku, 8.7 out of 10 based on 117 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

8 komentarzy

  1. gosia says:

    ja od zawsze gotuje ziemniaki w mundurkach. namawiam wszystkich, bo faktycznie smakuja inaczej. jak jestem u znajomych i jem obrane ugotowane ziemniaki to najzwyczajniej mi nie smakuja. pzdr G!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 3 votes)
  2. nicpon says:

    Nie ma nic gorszego niz odgrzewane ziemniaki z poprzedniego dnia!! To ma jeszcze jakies witaminy w ogole?!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. till says:

    Obierać gorące ziemniaki paluchami…?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. marta27 says:

    kwestia wprawy i charakteru ;-) . nie trzeba łapac za wrzące kartofle, poczekaj aż lekko przestygna a potem je ponacinaj, ach ci meżczyźni :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Jarek says:

    Od lat gotuje ziemniaki na parze. Polecam. Smakuja super.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  6. donata says:

    a ja niewiem czemu po pyrach moge spac jak zabita.tak jest od lat chodze ponichjak śnieta ryba,dużo ludzi mówi ze usypiają mniewęglowodany które sie w nich znajdują..dlatego nie jem już ziemniaków.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 3 votes)
  7. Anka says:

    Pyszne są ziemniaki pokrojone w plasterki ugotowane na parze, a następnie upieczone na papierze śniadaniowym w pekarniku ok. 15-20 minut. Są zdrowe i smaczne. A w trakcie diety można je jeść nawet z dipem czosnkowym.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 2 votes)
  8. Sylwia says:

    Bardzo często gotuje ziemniaki w mundurkach, są naprawdę wyśmienite :)
    Dzięki temu nie tracimy wielu witamin oraz składników odżywczych.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.