3 powody dla których warto jeść warzywa


Warzywa | 31 10 2009

Warzywa zmniejszają ryzyko cukrzycy

Podczas zależności między spożywanymi ilościami warzyw a występowaniem cukrzycy, naukowcy z Cambridge w Wielkiej Brytanii doszli do ciekawych wyników. 1122 zdrowe osoby w przedziale wiekowym między 40 a 64 rokiem życia wypowiedziały się o swoich nawykach żywieniowych ze szczególnym uwzględnieniem spożywanych warzyw i owoców.

W zależności od stopnia spożywanych ilości sałatek, warzyw i owoców, badane osoby zostały podzielone na trzy grupy: osoby jedzące warzywa i owoce często przez cały rok, często podczas lata i rzadko przez cały rok.

Grupa naukowców badająca zależności stwierdziła 6-krotnie wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy u osób jedzących rzadko owoce i warzywa niż u osób spożywających je regularnie.

Zdrowe kości dzięki świeżym witaminom

W Centrum Nauk Medycznych Uniwersytetu Tennessee, USA przeprowadzono badanie mające wskazać zależności pomiędzy spożywanymi owocami i warzywami a budową kości dorastających dziewczynek. Badane dziewczynki zostały podzielone na dwie grupy: spożywające mniej niż 3 porcje warzyw dziennie i spożywające 3 i więcej porcji warzyw dziennie.

Wyniki badań pokazały, że dziewczynki jedzące więcej warzyw i owoców posiadały dużo większą masą kości od pozostałych dziewczynek. Oprócz tego również ubytki cennego dla kości wapnia były dużo mniejsze a poziom parathormonu powodującego ubytki w kościach był dużo mniejszy.

Podczas prowadzenia badań wzięto pod uwagę również takie czynniki jak BMI, wiek czy aktywność sportową, tak aby wyniki były jak najbardziej miarodajne. Autorzy badań doszli jednogłośnie do przekonania, że regularne spożywanie warzyw wpływa korzystnie na budowę kości.

Nie zapomnij o warzywach! Alzheimer a witaminy

W przeprowadzonym w Japonii badaniu mającym na celu wykazać powiązania między nawykami żywieniowymi a demencją wiekową udowodniono, że osoby cierpiące na Alzheimera w porównaniu do swoich zdrowych rówieśników, przed zachorowaniem spożywali dużo mniej zielonych i żółtych warzyw. Przez to przyjmowali do siebie dużo mniej witaminy C oraz karotenu – składników odżywczych bardzo ważnych dla zdrowia.

Pracownicy Szkoły Medycznej Jichi w Japonii wychodzą z założenia, że Alzheimer jest chorobą cywilizacyjną, podobnie jak rak, choroby układu krwionośnego czy alergie. Wyniki badań ukazały, że spożywanie warzyw może zapobiec rozwijaniu się chorobie Alzheimera i opóźniać demencję wiekową.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
3 powody dla których warto jeść warzywa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , ,

1 komentarz

  1. reason says:

    powodow jest pewnie wiecej ale dobrze wiedziec. alzheimer nomore!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.