Co na śniadanie? Musli naturalnie!
Zdrowe odżywianie, Śniadanie | 23 03 2011
To, że śniadanie jest podstawą udanego dnia wiedzą wszyscy. Aby początek każdego dnia zacząć prawidłowo powinniśmy sięgać po pełnowartościowe składniki dające nam siłę i energię. Doskonałą mieszanką smacznych i zdrowych składników może być miseczka musli. Musli możemy kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym, lecz równie dobrze możemy przyrządzić lub zmodyfikować je według własnych upodobań.
Podstawą każdego musli są płatki zbożowe bogate w witaminę E, B1, magnez oraz cynk. Ze względu na ich wysoką zawartość błonnika, który reguluje poziom cholesterolu, sytość odczuwamy jeszcze długo po śniadaniu.
Doskonałym dodatkiem są pestki siemienia lnianego, doskonale działającego na układ trawienny. Również dodane pestki słonecznika czy dyni wzbogacą wartość odżywczą naszego musli.
Prawdopodobnie najlepszym chrupiącym dodatkiem do musli są orzechy włoskie, które za sprawą zawartych w sobie kwasów tłuszczowych, doskonale wpływają na pracę mózgu, smakując do tego wyśmienicie. Smak oraz chrupkość musli możemy również uzyskać dodając płatki migdałowe oraz płatki kokosowe (nie wiórki). Musli nabierze przez to lekkości oraz niepowtarzalnego smaku.
Nieodzownym dodatkiem każdego musli są owoce, zarówno te suszone jak i świeże. W postaci suszonej świetnie sprawdzają się rodzynki, banany, żurawina, owoce leśne czy owoce mango. W świeżej postaci dobrze komponują się truskawki, jagody czy banany.
Porządna porcja skomponowanej przez nas samych mieszanki chrupkich i słodkich składników w formie musli, jest doskonałym porannym posiłkiem dla każdego. Nasza mieszanka nie zawsze musi pływać w mleku, dla urozmaicenia możemy użyć jogurtu, bądź kefiru. Życzymy smacznego!
Masz dobry pomysł na kompozycję własnego musli, podziel się z nami swoim pomysłem. Zapraszamy do komentowania artykułu!
Co na śniadanie? Musli naturalnie!,