Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać żywność?


Zdrowe odżywianie | 21 11 2011

W temperaturach poniżej -18°C umierają liczne mikroorganizmy a enzymatyczne reakcje, jakie mają miejsce w temperaturach pokojowych zostają zatrzymane lub spowolnione.
Zamrażanie jest delikatną formą zachowania wartości odżywczych przechowywanych produktów spożywczych. Wiele mikroelementów i witamin jak np. żelazo czy witamina B zyskują w ten sposób wyższą bioprzyswajalność. Niestety niektóre witaminy, jak np. witamina C tracą po 6 – 9 miesiącach ok. połowę swoich zasobów.

Co dzieje się podczas procesu zamrażania żywności?

Podczas procesu zamrażania, duże znaczenie ma tempo w jakim zostają zamrożone produkty spożywcze. W przypadku powolnego zamrażania tworzą się duże kryształki lodu, które naruszają strukturę komórkową produktu. Szybkie zamrażanie natomiast powoduje tworzenie się wielu małych kryształków, które nie uszkadzają produktów spożywczych chroniąc w ten sposób witaminy, składniki mineralne i właściwości smakowe.

Wskazówki:

  • Nowe lodówki są często wyposażone w opcję szybkiego zamrażania, zwróć na nią uwagę przy zakupie lodówki.
  • Zamrażając żywność dzielmy ją na małe, płaskie porcje. W ten sposób zostaną one zamrożone szybko i równomiernie.

Zasady prawidłowego zamrażania żywności

Produkty spożywcze przeznaczone do zamrożenia powinny być świeże, dojrzałe i wysokiej jakości.

  • Warzywa i owoce najlepiej zamrażać od razu po zerwaniu, gdyż w ten sposób witaminy i smak zostają najlepiej zachowane.
  • Temperatura zamrażania powinna wynosić -18°C lub mniej.
  • Unikać przyprawiania produktów przeznaczonych do zamrożenia. Niektóre przyprawy jak czosnek czy pieprz gorzknieją w wyniku zamrażania.
  • Warzywa należy zblanszować przed zamrożeniem (wrzucić na moment do wrzącej wody a następnie do lodowatej).
  • Nie zamrażać ciepłych lub letnich produktów spożywczych, przed zamrożeniem powinny być schłodzone.
  • Produkty przeznaczone do zamrożenia należy szczelnie zapakować.
  • Aby szybko zamrozić produkt należy podzielić go na małe, płaskie porcje.
  • Przestrzegać średniej przydatności zamrożonych produktów (patrz tabela)

TABELA PRZYDATNOŚCI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAMROŻONYCH W TEMPERATURZE OD -18°C DO -20°C

Produkt Okres przechowywania
Ciasto drożdżowe 1-3 miesięcy
Kiełbasy 1-3 miesięcy
Ser 2-4 miesięcy
Ryby 2-4 miesięcy
Grzyby 3-6 miesięcy
Pieczywo 4-6 miesięcy
Wieprzowina 4-7 miesięcy
Masło 6-8 miesięcy
Drób 8-10 miesięcy
Produkty mleczne 2-12 miesięcy
Zioła 8-12 miesięcy
Warzywa i owoce 8-12 miesięcy
Wołowina 9-12 miesięcy

Zasady prawidłowego rozmrażania żywności

  • Zamrożone warzywa, owoce oraz grzyby nie potrzebują rozmrażania i mogą być wrzucane bezpośrednio do garnka.
  • Jako że owoce tracą wiele wody podczas rozmrażania, zaleca się dodawanie ich do ciast w lekko zamrożonym stanie.
  • Mięso powinno być rozmrażane powoli w lodówce, gdzie bakterie mają mniej możliwości do rozmnażania niż w temperaturze pokojowej. Nie powinno się rozmrażać mięsa w misce z wodą, ze względu na ryzyko wystąpienia salmonelli bądź innych bakterii.
  • Rozmrożone produkty spożywcze powinne być spożyte tego samego dnia, szczególnie mięso i ryby.
  • Zbyt długo zamrożone produkty spożywcze nie nadają się do spożycia.
  • Produkt spożywczy może się nie nadawać do spożycia w przypadku dziwnego zapachu po jego rozmrożeniu.

Czy można ponownie zamrażać rozmrożoną wcześniej żywność?

Z naukowego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie aby ponownie zamrażać żywność, należy jednak mieć na uwadze poniższe punkty:

  • Produkt spożywczy przeznaczony po powtórnego zamrożenia został rozmrożony w lodówce przy zachowaniu zasad higieny i czystości.
  • Produkt po rozmrożeniu zostanie podgrzany przed spożyciem.
  • Produkt po wcześniejszym rozmrożeniu nie wykazuje zmian w zapachu, wyglądzie, smaku czy konsystencji.
  • W wyniku powtórnego zamrożenia, produkt traci na właściwościach odżywczych i smakowych.
  • Do powtórnego zamrożenia nie nadają się ryby, mięso czy drób.
  • Lekko rozmrożone produkty można zamrozić ponownie, należy je jednak spożyć w stosunkowo krótkim czasie.
VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 8.4/10 (93 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +13 (from 13 votes)
Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać żywność?, 8.4 out of 10 based on 93 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , ,

3 komentarzy

  1. Jadwiga says:

    Czy mogę zamrozić białą kiełbasę zrobioną z dodatkiem zamrożonego boczku – ok. 1/5 całości mięsa?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  2. Władysław Jagiełło says:

    Ciekawe co takiego dzieje sie z kiełbasą czy serem po upływie 4 miesiecy w zamrażalniku skoro i tak jest w takich samych warunkach mrozona i przetrzymywana przez dłuzszy czas np 1 rok albo dłuzej / Ano nic ,bo takowe produkty rozmrazałem i jadłem .I zyję .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -3 (from 3 votes)
  3. lobek says:

    Czy zamiast rozmrazac powoli mięso z kurczaka mogę je odrazu zacząć gotowac?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.