Jak śliwka w kompot!


Zdrowe odżywianie | 3 10 2011

Śliwki znane są w naszych regionach od ponad 2000 lat odkąd Rzymianie przywieźli je do Europy z Azji Mniejszej. Śliwki od zawsze uchodziły za owoc służący zdrowiu i urodzie. W grobowcach egipskich znaleziono duże zapasy suszonych śliwek, które miały służyć zmarłym w utrzymaniu diety w życiu pozagrobowym…

Suszone śliwki służyły również uczestnikom karawan w ciężkich przeprawach pustynnych. Duże stężenie fruktozy, witamin oraz składników mineralnych czyniło z suszonych śliwek prowiant idealny.

Na zgagę i zaparcia

Już starożytni Grecy chwalili sobie działanie śliwek. Garść śliwek zjadanych codziennie służyła nie tylko zdrowiu i urodzie ale i skutecznie zwalcza zaparcia.

Śliwka słynie przede wszystkim ze swojego oddziaływania na układ trawienny. Zawarte w skórce śliwki błonnik oraz sorbitol wspomagają pracę jelit. W przypadku dolegliwości żołądkowych lub zgagi, śliwka okazuje się być doskonałym rozwiązaniem, jednak ze względu na silne kwasy owocowe w niej zawarte powinna być wcześniej ugotowana by nie podrażnić zbytnio żołądka.

Śliwki są bogate w prowitaminę A, witaminę C, E oraz prawie wszystkie witaminy B, które są ważne dla właściwej przemiany materii oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawarte w śliwkach cynk oraz miedź pomagają nam uporać się ze stresem czy lekkimi stanami nerwowymi.

Ponadto śliwki zawierają dużo błonnika, wapnia, żelaza, kwasów owocowych, pektyny, fosforu, potasu, magnezu oraz rutyny – prawdziwe złoża cennych pierwiastków!

Zastrzyk energii

W pracy biurowej warto jest mieć pod ręką suszone śliwki, które są dużo słodsze od świeżych owoców. Suszone owoce są bogate we fruktozę dostarczając nam potrzebnej energii. W przeciwieństwie do słodyczy, owoce suszone pozostawiają po sobie na dłużej uczucie sytości. 100 g suszonych śliwek zawiera 230 kalorii, podczas gdy śliwki świeże jedynie 50.

Właśnie ze względu na niską kaloryczność, śliwki zyskały sobie sympatię wśród aktorek, modelek oraz kulturystów. Demi Moore zaleca regularne spożywanie śliwek (oczywiście w zdrowym umiarze) ze względu na swoje właściwości przeczyszczające i odwadniające. Z tego również względu kulturyści przed zawodami jedzą dużo świeżych śliwek, które odciągają wodę z organizmu podkreślając tym samym kształt mięśni.

Śliwka to owoc nie tylko zdrowy ale i bardzo smaczny. Ciasta śliwkowe, konfitury czy kompot ze śliwek to prawdziwe domowe przysmaki!

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.7/10 (23 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +7 (from 7 votes)
Jak śliwka w kompot!, 9.7 out of 10 based on 23 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 komentarz

  1. fresh.mama says:

    nie no jak demi moore je sliwki, to ja też będę:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.