“Legenda o jajach i groźnym cholesterolu”


Aktualności, Zdrowe odżywianie | 9 04 2012

jajoW naturze nie znajdziemy drugiego produktu o takich właściwościach i potencjale jak jajo. Proporcje zawartych w nim białek, kwasów tłuszczowych, związków mineralnych i witamin są tak dobrane, że może z nich powstać nowe życie. Z jaja na które oddziałuje się ciepłem może wykluć się zdrowe pisklę – stworzenie z układem nerwowym, kostnym i odpornościowym.

Cholesterolofobia lat 70-tych

Jajo padło ofiarą propagandy napędzanej w latach 70-tych przez koncerny farmaceutyczne, straszące przed zabójczym cholesterolem.
Cholesterol jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Codziennie wytwarzamy cholesterol w dużych ilościach (odpowiednik ok. 15 jaj). Jeżeli dostarczamy cholesterol z zewnątrz to organizm odpowiednio reaguje, hamując procesy produkcji cholesterolu, uruchamiając mechanizmy wyrównujące jego poziom. U osób zdrowych proces ten przebiega bez najmniejszych zakłóceń, jednak osoby genetycznie obciążone hipercholesterolemią narażone są na odkładanie się cholesterolu w tętnicach powodując tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału lub udaru.

Organizmy osób zdrowych są w stanie regulować poziom cholesterolu bez względu na to, w jakich ilościach jest spożywany.

Jajo to prawdziwa skarbnica cennych aminokwasów, niemal wszystkich witamin oraz składników mineralnych takich jak fosfor czy żelazo.
Dwa jaja dziennie to 100% pokrycie zapotrzebowania w witaminę B12, niezbędnej przy przetwarzaniu cukrów i tłuszczy. Dwa jaja zapewniają również sporą porcję luteiny wzmacniającej wzrok oraz witaminy A i E.

Jaja powinny zajmować w naszym jadłospisie szczególną rolę. Jak dowodzą aktualne badania naukowe ich spożywanie prowadzi do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na bogactwo składników w nich zawartych powinniśmy raczyć się nimi codziennie a legendę o niebezpiecznym cholesterolu podwyższanym przez jaja włożyć między bajki.

Smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.0/10 (64 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +14 (from 14 votes)
"Legenda o jajach i groźnym cholesterolu", 9.0 out of 10 based on 64 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , ,

6 komentarzy

  1. agi says:

    ale bajki nie klamia:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • Tifanka says:

      No i badz tu czlowieku madry.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Oceń komentarz
      Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Awa says:

    Witam!

    Mój Mistrz (Chińczyk) codziennie rano na czczo wypija 2 surowe żółtka jaj kurzych. Jest okazem zdrowia, chociaż bardzo ciężko pracuje od wielu lat i stale ma do czynienia z chorymi, bardzo chorymi ludźmi. Twierdzi, że te żółtka to najważniejsza część jego diety.

    Inni Mistrzowie mówią, że białko jaja powinniśmy zjeść, jeśli wiemy, że czeka nas dzień ciężkiej pracy fizycznej. Bo tylko wtedy spalimy to białko.

    Pozdrawiam słonecznie

    Awa

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 2.0/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. marioo says:

    Boshhh….kolejne bajki o jajku…teraz dopiero przeczytalem…..i w co tu wierzyc hehe.
    Jajka mozna jesc bez strachu o cholesterol ale w odpowiedni sposob…..napewno nie tak jak tu opisano, ze jajko jest zdrowe w kazdej postaci. Ponadto jedzac jajka w odpowoedni sposob mozemy zbic nasz zly cholesterol….oczywiscie tez bez przesady bo i ten zly jest potrzebny. Sporo by o tym pisac. Jesli ktos je ciekawy napisze co z tymi jajkami….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  4. maggi says:

    jem jajka od 2 lat prawie codziennie, 2-3 na śniadanie pod ulubioną postacią jajecznicy na maśle lub skwareczki , miałam bardzo niskie żelazo-20 ,teraz mam 120 ,cholesterol jak najbardziej w normie, po żelazie w tabletkach nie byłam w stanie się ruszać ,bolał mnie brzuch i cały czas biegałam do łazienki 3-4 razy istny koszmar, teraz czuję się swietnie, “niech żyją jajka!”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. MZC says:

    Jajka są super, szczególnie żółtka, ale polecałbym wszystkim, by nie przesadzić i nie wcinać jajek codziennie w zawrotnych liczbach. Nie ma to nic wspólnego z cholesterolem, ale raczej z tym, że nasz organizm nie lubi kiedy karmi się go non-stop tym samym. Nie twierdzę, że trzeba z nich rezygnować, nie, nie… Ale gdy jemy je przez tydzień pod rząd… to zróbmy potem 3-dniową przerwę. Sprawi to, że nie uczulimy się na jajka i będziemy mogli je jeść przez całe życie :) .
    Pozdrawiam serdecznie :) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.