McAbsurd czyli złote czasy Fast Food!


Zdrowe odżywianie | 28 11 2011

Place zabaw i prezenty dla dzieci, kolorowy wystrój lokalu i tony pyszności w postaci piętrowych hamburgerów, stert frytek, hektolitrów shaeków i napojów gazowanych – całość opakowana w podręcznikowo prowadzony marketing – witamy w McPułapce!

McAfryka & McAzja

Tempo z jakim fast food dociera do najdalszych zakątków naszej planety jest przerażające i bezwzględne. Mówiąc o fast foodzie automatycznie mamy na myśli McDonalds, nie ma w tym nic dziwnego, zważywszy, że obecnie na całym świecie działa ok. 32.000 „restauracji” McDonalds w 117 krajach! Rok 2011 okazał się dla koncernu wyjątkowo udany. McDonalds zwiększył zysk o ponad 20% i szykuje wzmożoną ekspansję w krajach azjatyckich i afrykańskich.

Obecnie w Chinach otwartych jest ok. 1140 restauracji McDonalds, do końca 2013 roku ma ich być już ponad 2000. Pyszne hamburgery i frytki są w Chinach wyjątkowo lubiane wśród dzieci i młodzieży. Prawdopodobnie z tego powodu liczba młodych Chińczyków z nadwagą potroiła się w ciągu ostatnich 10 lat…
Podobny problem ma Japonia, kraj słynący z tradycji do zdrowej żywności, świeżych warzyw i ryb. Pierwsza otwarta w latach 70-tych restauracja McDonalds zapoczątkowała w tym kraju niespotykaną dotąd falę otyłości wśród Japończyków. Obecnie co trzeci 30 letni Japończyk (pierwsze pokolenie dorastające wraz z McDonalds) cierpi na nadwagę.

Rozmiar ma znaczenie

Oprócz McDonalda swoją smakowitą ofertę prezentują również Burger King, Pizza Hut, Wendy’s, Taco Bell, KFC i wiele innych restauracji i barów. Koncerny te prześcigają się w różnorodności swoich ofert, wprowadzając do oferty nowe dania i coraz większe porcje.
Dzisiaj już mało kogo szokuje oferta XXXXL z 1700 Kcal, pokrywająca niemal 90% dziennego zapotrzebowania 13 latka, litrowe kubki z napojami gazowanymi zawierającymi więcej cukru niż kiedykolwiek, czy mega porcje frytek, których smak skrupulatnie opracowano w laboratorium.

Dlaczego sukces sieci fast food jest tak ogromny a liczbie nowo otwieranych lokali nie widać końca?

Odpowiedź jest prosta jak słomka do litrowego kubka z colą: Każdy z nas musi jeść, czy ma na to ochotę, czas albo energię, czy też nie! Rozwiązaniem idealnym okazują się zaprojektowane wręcz pod takową rzeczywistość lokale sieci fast food, gdzie zjemy dużo, szybko, tanio i jakże smacznie!

To tylko biznes!

Pamiętajmy, że koncerny fast food, jak wszystkie komercyjne przedsiębiorstwa ukierunkowane są tylko i wyłącznie na zysk! Nie interesuje ich zdrowie ani przyszłość swoich klientów. Zauważmy, że dania typu fast food są miękkie i łatwe do pogryzienia. Nie potrzebujemy wiele wysiłku by rozdrobnić i pogryźć hamburgera, dzięki czemu jemy szybko i dużo. Znikoma zawartość błonnika sprawia, że uczucie sytości następuję odpowiednio późno. Do tego czasu zdążymy wcisnąć kilka bułek z „mięsem” wątpliwego pochodzenia, zagryźć paczką frytek z ziemniaków modyfikowanych genetycznie, nad których smakiem czuwa grono ekspertów od kubków smakowych i zapić wszystko colą, której 0,5 litra równa się niemal 20 kostkom cukru!

Porcje podawane w restauracjach fast food w ciągu ostatnich 30 lat zwiększyły swój rozmiar trzykrotnie. Wraz z ilością pochłanianych tłuszczy, cukrów, barwników i konserwantów rodzą się poważne problemy mające wymiar ogólnoświatowy. Szacuje się, że obecnie na cukrzycę (diabetes mellitus) choruje ok. 350 milionów ludzi, to ponad 2 razy więcej niż w roku 1980. Rocznie z powodu cukrzycy umiera ok. 3 milionów ludzi.

Wraz z niewłaściwym odżywianiem rodzą się problemy z nerkami, nerwami, oczami, ciśnieniem krwi czy nawet mózgiem. Dzieci i młodzież robią się coraz grubsze i mniej sprawne. Wiele z nich nie pamięta już nawet smaku i zapachu świeżych warzyw i owoców. Wszystko za sprawą sztucznych i szkodliwych związków dodawanych do masowo produkowanych hamburgerów i frytek.

Koncerny fast food prowadzą swój biznes starannie i bezwzględnie. Wielokrotnie kierują się maksymą „Dajcie nam ich za młodu a będą nasi na zawsze!” Biorąc pod uwagę kolorową i smaczną ofertę, atrakcyjne zabawki w zestawach Happy Meal oraz place zabaw w restauracjach, mają ogromne szanse powodzenia aby zjednać sobie nieświadome zagrożenia dzieci i młodzież, które w dorosłym życiu mogą borykać się z poważnymi powikłaniami i komplikacjami zdrowotnymi.

VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 8.6/10 (16 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
McAbsurd czyli złote czasy Fast Food!, 8.6 out of 10 based on 16 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , , ,

4 komentarzy

  1. kozik says:

    mocne. wiedzialem ze mac jest mocny, ale ze az tak?
    w polsce sa nierówne chodniki, jeśli w ogole, wiec ciezko bedzie za pare lat przemieszczac sie spaslakom na wózeczkach elektrycznych potrafiacych przewiezc 250 kg kolosa. zabawnie bedzie, to na pewno!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Ewa says:

    czytając artykuł zjadłam 2 jabłka:D każdy z nas ma wybór co je i w jakiej ilości, nie ma co demonizować; są firmy, które karmią nas dużo gorszymi rzeczami… McD jest spoko… raz na pół roku:D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Przemysław Pawlicki says:

    Bardzo pouczający artykuł, wychodzi z niego to że MC’donald zważa tylko na biznes i pieniądze nie na nasze zdrowie.

    Poniżej napisałem tego dobry przykład.

    Spurlock przez 30 dni jadł tylko produkty z McDonaldu. Wszystkie osoby zaangażowane w Super Size Me, w tym lekarze Spurlocka byli zszokowani szybkością pogorszenia się zdrowia badanego w tak szybkim czasie. Przed rozpoczęciem eksperymentu każdy z nas przewidywał, jak może zmienić się waga badanego, jego poziom cholesterolu, enzymy wątrobowe oraz inne biomarkery. Nie zdawaliśmy sobie jednak sprawy, na jak poważne ryzyko zostanie narażone jego zdrowie. Okazało się, że w ciągu miesiąca 32-latek przytył 11 kg, a także podniósł się jego poziom cholesterolu. Zauważono również nagromadzenie tłuszczu w jego wątrobie. Spurlock skarżył się na huśtawki nastrojów, depresję, palpitacje serca oraz problemy z erekcją.

    http://www.HumanHealth.pl

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Kamila says:

    Szczerze, uważam, że fast food raz na jakiś czas jest OK, ale nie codziennie. Jak ja mam okazję zjeść na mieście, to zwykle wybieram pizzerię, mam swoją sprawdzoną Party Pizza, gdzie są zawsze świeże składniki, wiem, że jem porządne jedzenie, pożywne i smaczne.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.