Nasze skuteczne propozycje na odchudzanie: twister - teraz tylko 34zł. Wykręć zgrabną figurę!

Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest tak ważna dla zdrowia?


Zdrowe odżywianie | 23 01 2012

Podobnie jak w przypadku utrzymania stałej temperatury ciała wynoszącej 36,6°C tak i w przypadku wartości pH organizm usilnie stara się utrzymać jej prawidłową wartość. Jeżeli wartość pH krwi osiągnie wartości typowe dla środowiska kwasowego, wówczas nasze zdrowie znajduje się w ogromnym niebezpieczeństwie.

Współczynnik pH (łac. potentia hydrogenii) pozwala określić kwasowość lub zasadowość określonej substancji. Wartość współczynnika pH mierzy się w skali od 0 do 14. PH 7,0 uznawane jest za wartość neutralną (obojętną) przy czym wartości poniżej 7,0 są kwasowe a powyżej 7,0 zasadowe.

Poszczególne rejony naszego organizmu wykazują zróżnicowane wartości pH i tak np. w jelicie grubym panuje środowisko lekko kwasowe a we krwi lekko zasadowe (dokładnie 7,365).

Jak powstają kwasy?

Podczas procesu przemiany materii organizm czerpie z pożywienia potrzebne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Niespożytkowane części pokarmu zostają wydalone.

Załóżmy, że spożywamy pizzę składającą się z białego ciasta, gorącego sosu pomidorowego, salami oraz żółtego sera. Wszystkie z wymienionych składników mają poteżne działanie kwasotwórcze. Na nieszczęście, kwasów nie da się po prostu wydalić, wpierw muszą one zostać zneutralizowane przy pomocy wapnia, potasu oraz magnezu. Te 3 niezbędne dla zdrowia minerały wykorzystywane na co dzień do podtrzymywania procesów i funckji życiowych są wówczas trwonione na neutralizację groźnych dla zdrowia kwasów.
Pomimo zneutralizowania, kwasy nie mogą tak po prostu zostać wydalone przez nerki czy skórę więc zostają odkładane w organizmie. Oczyszczenie może nastapić jedynie poprzez zmianę nawyków żywieniowych lub kuracje oczyszczające z toksyn.

Kwasy pozostające w organizmie wyrządzają nieprawdopodobne szkody:

  • Zapychają naczynia krwionośne prowadząc do nadciśnienia.
  • Odkładają się w naczynkach siatkówki oka powodując znaczne pogorszenie wzroku.
  • Zagnieżdżają się w cebulkach włosów powodując ich osłabienie.
  • Powodują powstawanie kamieni nerkowych.
  • Powodują ból stawów.
  • Zagnieżdżają się w komórkach skóry przyspieszając jej starzenie i powstawanie celulitu.
  • Stwarzają idealne warunki dla bakterii, wirusów oraz grzybów.
  • Osłabiają pracę układu odpornościowego czyniąc organizm podatnym na infekcje bakteryjne i wirusowe.

Rozwiązaniem problemu nadmiernej kwasowości a co za tym idzie utrzymaniem trwałego zdrowia jest utrzymywanie wartości lekko zasadowych we krwi.

Odżywianie zasadowe.

Odżywianie zasadowe stwarza w organizmie środowisko przyjazne dla mikroorganizmów sprzyjających naszemu zdrowiu. Dzięki odżywianiu zasadowemu czujemy się sprawni, szczupli i młodzi, wzmacniamy odporność i chronimy organizm przed schorzeniami i chorobami cywilizacyjnymi.
Stosunek produktów zasadowych do produktów kwasowych powinien wynosić mniej więcej 80% do 20%.

Wskazówki dotyczące odżywiania zasadowego:

  • Warzywa, szczególnie zielone warzywa liściowe jeść na surowo (ewentualnie krótko podgrzewać).
  • Quinoa i proso zamiast ryżu i makaronu.
  • Owoce zamiast cukru, pamiętając aby spożywać je na pusty żołądek i nie łączyć z innymi pokarmami.
  • Orzechy, pestki słonecznika, dyni, siemię lniane zamiast mięsa, ryb i produktów mlecznych.
  • Sok z cytryny zamiast octu.
  • Czysta woda bez gazu zamiast napojów gazowanych.
  • Unikać alkoholu, kawy, kakao, papierosów, słodyczy, konserwantów i barwników.

Owoce tworzące środowisko zasadowe

  • Agrest
  • Ananasy
  • Arbuz
  • Avocado
  • Banany
  • Brzoskwinie
  • Cytryny
  • Czereśnie
  • Figi
  • Grejpfruty
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Jagody
  • Kiwi
  • Klementynki
  • Limetki
  • Maliny
  • Mandarynki
  • Mango
  • Melony
  • Mirabelki
  • Morele
  • Nektarynki
  • Oliwki
  • Papaye
  • Pomarańcze
  • Porzeczki (białe, czarne, czerwone)
  • Śliwki
  • Świeże daktyle
  • Truskawki
  • Winogrona (białe, czerwone)

Warzywa i grzyby tworzące środowisko zasadowe

  • Algi
  • Boćwina
  • Brokuły
  • Burak czerwony
  • Cebula
  • Chrzan
  • Cukinia
  • Cykoria
  • Dynia
  • Fasola, zielona
  • Groszek
  • Kalarepa
  • Kapusta pekińska
  • Kapusta, biała
  • Kapusta, czerwona
  • Kapusta, włoska
  • Kapusta, zielona
  • Kurki
  • Marchew
  • Oberżyny
  • Ogórki
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Pietruszka, korzeń
  • Por
  • Prawdziwki
  • Rzodkiewka
  • Seler
  • Trufle
  • Ziemniaki

Zioła i warzywa liściowe tworzące środowisko zasadowe

  • Bazylia
  • Chrzan
  • Cykoria
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • Goździki
  • Imbir
  • Kapusta pekińska
  • Kardamon
  • Kminek
  • Kolendra
  • Koperek
  • Kurkuma
  • Liście selera
  • Majeranek
  • Melisa
  • Mięta
  • Oregano
  • Papryczki chili
  • Pieprz (biały, czarny, czerwony, zielony)
  • Pietruszka, nać
  • Pokrzywa
  • Rozmaryn
  • Rucola
  • Sałata lodowa
  • Sałata masłowa
  • Szafran
  • Szałwia
  • Szczypiorek
  • Szpinak, młody
  • Tymianek

Orzechy i pestki tworzące środowisko zasadowe

  • Mak
  • Migdały
  • Pestki dyni
  • Sezam

Produkty spożywcze tworzące środowisko kwasowe

  • Mięso, szynka, kiełbasa, jaja
  • Ryby i skorupiaki
  • Mleko i produkty mleczne
  • Musztarda, keczup, ocet
  • Szparagi
  • Orzechy (oprócz migdałów)
  • Zboża i produkty zbożowe
  • Cukier
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Alkohol
  • Tofu
VN:F [1.9.22_1171]
Na ile gwiazdek oceniasz ten artykuł?
Rating: 9.1/10 (94 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +12 (from 12 votes)
Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest tak ważna dla zdrowia?, 9.1 out of 10 based on 94 ratings

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O:

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 komentarzy

  1. Connie says:

    Trochę szkoda, że pomidory po podgrzaniu są mocno kwasowe. Wypadałoby w takim razie ograniczyć pizzę i spaghetti :( . Dobrze chociaż, że lubię migdały, może się wyrówna wszystko :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
    • ziggy says:

      BEZ ZAZUTOW WSPANIALE I ZROZUMIANE..DZIEKI.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Oceń komentarz
      Rating: 6.0/10 (1 vote cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 2 votes)
  2. Tomasz says:

    A co z kaszami: jaglaną i gryczaną? Czytałem, że mają jednak odczyn zasadowy.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Elżbieta says:

    Jak wspaniale, że można coś takiego przeczytać. Ściśle a tak konkretnie. Odkwaszałam się przez kilka lat, ale warto było. Pozbyłam się wielu dolegliwości

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  4. Anna says:

    Woda butelkowana w najlepszym razie ma neutralne pH. Jeśli chcecie zalkalizować organizm wodą to polecam specjalne termosy do wytwarzania alkalicznej wody.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Jan says:

      witaj… a gdzie mogę coś takiego zakupić ?? dziekuję

      VA:F [1.9.22_1171]
      Oceń komentarz
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Jan says:

    … gdzie moge nabyc specjalne termosy do wytwarzania wody alkalicznej ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. roman says:

    Można odkwasić organizm wapniem ze skorupek jaj , lub kośćmi ryb ???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Oceń komentarz
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)

Dodaj komentarz

POLITYKA CIASTECZEK

W ramach naszej strony internetowej stosujemy pliki cookies i podobne technologie m.in. w celach statystycznych. Zmiany można wprowadzić w ustawieniach przeglądarki.

Korzystanie z naszej strony internetowej bez zmiany dotychczasowych ustawień dotyczących cookies oznacza, że pliki będą zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo tutaj.